Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Europese Unie Profiel Van Het Europees Parlement

Europese Unie: Profiel van het Europees Parlement

Samenstelling en verkiezing

Het Europees Parlement bestaat uit 705 leden (Europarlementariërs) die via rechtstreekse algemene verkiezingen worden gekozen door kiesgerechtigde burgers van de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU).

De verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats, en het aantal Europarlementariërs per lidstaat is afhankelijk van de bevolkingsomvang.

Historische ontwikkeling

Sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen in 1979 is het aantal Europarlementariërs geleidelijk toegenomen, van 410 tot het huidige aantal van 705.

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden

Het Europees Parlement is een rechtstreeks gekozen orgaan met wetgevende, toezichthoudende en budgettaire verantwoordelijkheden. Het deelt de wetgevende bevoegdheid met de Raad van de Europese Unie.

Het Parlement oefent ook toezicht uit op de activiteiten van de andere EU-instellingen, waaronder de Europese Commissie. Bovendien keurt het de begroting van de EU goed en houdt het toezicht op de uitvoering van de programma's van de EU.

Belang voor de Europese democratie

Het Europees Parlement speelt een cruciale rol in het democratisch proces van de EU, omdat het de stem van de Europese burgers vertegenwoordigt. Het werk van het Parlement draagt bij aan transparantie, verantwoording en de legitimiteit van de besluitvorming van de EU.


Comments